Biarpun mi segera dalam cawan lebih mudah disediakan,
namun ia juga tidak membekalkan segala nutrisi yang diperlukan tubuh.
HARGANYA yang murah, mudah disediakan dan pelbagai pilihan perasa menjadikan mi segera sebagai hidangan paling popular di kalangan generasi muda terutamanya bagi penuntut di institusi pengajian tinggi.
Biarpun pelbagai makanan yang 'disegerakan' mengikut arus pemodenan namun sajian ringkas itu terus mendapat tempat di hati pelajar terutamanya bagi mereka yang tinggal di kolej mahupun asrama.
Di saat poket semakin menipis pada hujung semester, mi segera dinikmati bagaikan itulah hidangan yang paling lazat dan digemarinya selama ini.
Apatah lagi di saat genting untuk menyempurnakan tugasan dan membuat persedian menduduki peperiksaan akhir. Pada waktu begitu, majoriti mahasiswa mengambil jalan mudah tetapi bijak dengan memilih mi segera sebagai sajian harian.
Sedar ataupun tidak, tradisi mi segera di kampus bagaikan sudah menjadi resipi turun-temurun yang diwarisi zaman-berzaman sebaik melangkah masuk ke menara gading dan bergelar mahasiswa.
Variasi cara hidangan untuk lebih sihat
Sejak dahulu, mi segera sering meninggalkan imej negatif kepada pengguna terutamanya mahasiswa kerana mengandungi bahan perasa, pengawet, lemak dan kolestrol yang tinggi. Hal ini sememangnya bertentangan dengan amalan diet yang sihat.
Malah, para pengeluar mi segera juga turut mengakui berhadapan dakwaan yang menyatakan penggunaan bahan perisa seperti sodium (garam) sering menjadi punca makanan 'kegemaran' ramai ini tidak mempunyai zat yang secukupnya untuk menjadi makanan berkhasiat.
Oleh itu, para peminat mi segera disarankan mengubah cara penyediaan hidangan tersebut supaya ia lebih berkhasiat dan mengenyangkan.
Cara penyediaan mi segera yang lebih kreatif dengan mencampurkan bahan-bahan lain seperti sayur-sayuran, telur, ayam atau daging mampu melengkapkan zat yang diperlukan oleh tubuh.
SUMBER DARI: UTUSAN MALAYSIA ONLINE
0 comments:
Post a Comment